W Żłobku Muzycznym FIGLE przykładamy dużą wagę do prawidłowego żywienia dzieci. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają ogromny wpływ na to jak jemy jako dorośli. Posiłki zamawiamy w wyspecjalizowanej Firmie Cateringowej. Zespół kucharzy-pasjonatów nie ustaje w kulinarnych poszukiwaniach by ciągle urozmaicać nasze menu.
Menu dopasowane jest do wieku dzieci, odpowiednio zbilansowane i uwzględnia różne diety eliminacyjne, ponadto:
Dopuszczamy również do stosowania metodę karmienia BLW (Baby-led weaning; fragmenty opisu zaczerpnięte ze strony http://babyledweaning.pl. Dzieci karmione w ten sposób w domu - będą czuły się u nas doskonale.
O zaletach tego systemu przekonało się wielu rodziców. Metoda ta ma duży wpływ na rozwój zmysłów małego konsumenta. Zamiast jednobarwnych, nieciekawych papek o dziwnym smaku dziecko zasiada do stołu pełnego kolorów, kształtów, zapachów i smaków. Takie właśnie są serwowane u nas posiłki. Dziecko je najpierw rączkami (robiąc wokół spory bałagan), a potem zaczyna ćwiczyć samodzielne posługiwanie się sztućcami.
Posiłek diety BLW w żłobku Figle to wachlarz różnorodnych wrażeń, nawet dźwięków!
Kolory – papryka może mieć kilka kolorów, chociaż smakuje podobnie.
Smaki – ten sam kolor nie gwarantuje jednakowych smaków.
Zapachy – truskawka pachnie słodko, ogórek kiszony ostro, a zapach gotowanego kurczaka pobudza łaknienie małych łakomczuchów.
Dźwięki – inaczej chrupie marchewka, a inaczej sucharek.
Konsystencja – banan jest zupełnie inny od kukurydzy, mimo, że ma podobny kolor.
To zupełnie co innego niż miksowane obiadki! Dodatkowo dziecko ma prawo wyboru co zje, w jakim tempie, ilości i kolejności. Praktyka pokazuje, że dzieci karmione metodą BLW traktują posiłki jako coś bardzo przyjemnego. Rzadko stają się „niejadkami”, a jednocześnie nie mają problemów z nadwagą, za którą stoi wpychanie dziecku na siłę kolejnych porcji jedzenia.
Chcemy dodać, że BLW jest w naszym żłobku systemem dopuszczanym, a nie narzucanym. Decyzja zawsze należy do rodzica/opiekuna.
Chleb pełnoziarnisty/masło naturalne/pomidor turecki/twarożek z koperkiem/kakao
Zupa krem z zielonego groszku z migdałami i kleksem jogurtu
Duszony filet z indyka z cukinią i marchewką oraz ziołami z risotto pomidorowym
Ciasteczka jęczmienne z żurawiną
Bułka grahamka/masło osełka/wędlina pieczona z drobiu/ogórek, kiełki słonecznika/herbatka z aronii
Krupnik z jagnięciną oraz kaszą jęczmienną
Polędwiczka wieprzowa z marchewkowym puree, surówka z jabłka, selera z dodatkiem natki pietruszki
Sok wyciskany z jabłek i czarnej porzeczki
Śniadanie:
Owsianka z pomarańczą
Zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym oraz kwaśną śmietanką
Lasagna warzywna ze szpinakiem
Cząstki żółtych pomidorów
Bułeczki pełnoziarniste/pasta z jajek i rzodkiewki/pomidorki mini, sałata lodowa/herbatka z hibiskusa
Barszcz ukraiński z twarożkiem
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z kaszą gryczaną oraz sałatka ze świeżych zielonych warzyw
Sok przecierowy z marchwi i bananów
Chlebek wasa/pasta z łososia, cieciorki i szczypiorku/kolorowa papryka bez skóry pieczona/ herbatka z koperku włoskiego
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Miruna pieczona na parze, kolorowe warzywa gotowane, kasza jaglana
Owoce kiwi plastry
Poniedziałek: | Krupnik z jagnięciną i brązowym ryżem/Lasagna warzywna |
Wtorek: |
Zupa krem z zielonego groszku z posiekaną bazylią i szałwią/ Filet z indyka z kaszą kuskus i tartymi ogórkami kiszonymi |
Środa: | Krupnik z perłową kaszą venge/ Gulasz cielęcy i zestaw warzyw z patelni z odrobiną czubricy |
Czwartek: | Zupa brokułowa z groszkiem ptysiowym/ Gołąbki z kaszy gryczanej w młodej kapuście z kopytkami z serka ricotta |
Piątek: | Krem z białych warzyw z gryczaną grzanką/ Duszony łosoś z brokułowym puree oraz gotowane warzywa (kalarepa, brokuł i kalafior) |
Poniedziałek: | Zupa wiosenna z kaszką manną i koperkiem/ Kopytka szpinakowe i filet z kurczaka |
Wtorek: | Botwinka z gotowanym jajkiem/ Pulpety wieprzowe w sosie jogurtowym, ryż jaśminowy z kukurydzą |
Środa: | Zupa owocowa ze zmiksowanych truskawek i poziomek z grzankami kukurydzianymi/ Makaron żytni z potrawką z kurczaka, gotowane żółte i pomarańczowe marchewki |
Czwartek: | Rosół z pietruszką i kaszą pencak/ Racuchy orkiszowe na kefirze z jagodami |
Piątek: | Zupa ze świeżych pomidorów bez skórki zaprawiona jogurtem greckim/ Filet z mintaja z kaszą jaglaną i tartymi buraczkami zaprawionymi cytryną |
Nasza placówka wzięła udział w Programie "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy" http://www.zdrowojemy.info/.
Dla całego personelu organizowane były warsztaty dotyczące prawidłowej diety i kształtowania zwyczajów żywieniowych dzieci do 4-go roku życia. Analizowane były jadłospisy, a szef kuchni otrzymał propozycje udoskonalania posiłków według najnowszych norm żywieniowych. Udział w Programie został zwieńczony otrzymaniem przez nasz żłobek Certyfikatu "Zdrowo jemy zdrowo rośniemy".